Tema
Debat

Ud at sejle? Tjek speedbådens eller vandscooterens ansvarsforsikring

25. apr. 2023
Foråret indvarsler sejlsæsonen i Danmark for mere end 300.000 aktive sejlere, der er ved at klargøre deres både landet over. Forsikringsoplysningen minder om, at man skal huske ansvarsforsikringen for speedbåde med en skroglængde op til 15 meter og vandscootere. Det kan blive meget dyrt at være uforsikret, hvis uheldet er ude.

Med fuld gang i foråret stiger også aktiviteterne hos sejlerfolket rundt omkring i landets lystbådehavne. Forberedelserne handler meget om klargøring af båden. Gælder det speedbåde med en skroglængde på op til 15 meter, vandscootere og lignende lystfartøjer, skal ansvarsforsikringen også tjekkes.

 

- Uden en forsikring kan en skade på andre og deres ting udløse et stort, personligt erstatningskrav. Af samme grund er det lovpligtigt at tegne en ansvarsforsikring, lyder det fra forsikringsekspert Anne Garde Slothuus i Forsikringsoplysningen.

 

I maj 2018 ændrede man Søfartsloven og gjorde ansvarsforsikringen lovpligtig for bl.a. vandscootere. Tidligere var det frivilligt og op til en selv, hvordan man ønskede at forsikre sig. Men efter nogle frygtelige ulykker i Københavns Havn, valgte man at ændre loven og gøre ansvarsforsikringen lovpligtig for visse lystfartøjer.

 

- Samtidig etablerede forsikringsbranchen garantifonden, FSV, der dækker skader forvoldt af netop uforsikrede eller ukendte speedbåde op til 15 meters skroglængde samt vandscootere og lignende hurtige fartøjer, siger Anne Garde Slothuus og tilføjer, at der ifølge loven også følger et objektivt ansvar for personskade og tab af forsørger samt bedre mulighed for at konfiskere fartøjet.

 

Med objektivt ansvar menes, at ejeren eller føreren af fartøjet er ansvarlig, selv om der er tale om et hændeligt uheld, og det vil sige, uden at man har skylden for den skade, der er påført andre.

 

Garantifonden FSV skønner, at der er op imod 50.000 forsikringspligtige lystfartøjer i Danmark. De forsikringsselskaber, der er medlemmer af FSV, havde medio maj 2022 tegnet knap 40.000 ansvarsforsikringer. Der er derfor skønsmæssigt ca. 10.000 lystfartøjer, der ikke har den lovpligtige ansvarsforsikring.

Kontakt


Birgitte Hougaard

Presserådgiver
+45 41 91 91 19
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.