Tema
Debat

Det grønne kort

- når du skal køre i eget køretøj til udlandet

Den lovpligtige ansvarsforsikring på dit motorkøretøj gælder i alle EU/EØS-lande. Det vil sige, at du frit kan køre rundt i hele EU/EØS, når motorkøretøjet er forsynet med en gyldig dansk nummerplade.

 

N​ummerpladen er i sig selv bevis for, at dit motorkøretøj er ansvarsforsikret. Det er derfor ikke længere nødvendigt at medbringe det grønne kort, når du kører inden for EU/EØS's grænser samt i Andorra, Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Serbien og Storbritannien 

 

Grønkort - nu også på hvidt papir

Siden 1. juli 2020 har det været muligt at printe det grønne kort på hvidt papir. I forbindelse med ændringen skal hvert land i ordningen beslutte, om det vil printe på hvidt papir, grønt papir eller tillade begge dele. I Danmark har DFIM besluttet, at det skal være muligt at printe på såvel hvidt som grønt papir.

 

Forsikringsselskaberne kan vælge selv at printe kortet eller sende en fil til sine kunder, så de selv kan printe kortet. Et grønkort skal dog forsat være printet for at være gyldigt.

 

Lande, hvor du skal medbringe det grønne kort

Du kan få det grønne kort ved at kontakte dit forsikringsselskab.

 

 

Albanien ​Moldova
Aserbajdsjan  Rusland
Hviderusland ​​Tunesien
Iran Tyrkiet
Israel ​Ukraine
​​Nordmakedonien  
Marokko  

 

 

NB: Det er yderst vigtigt at sikre sig en kopi af det grønne kort fra modparten, hvis man er involveret i et uheld med et køretøj fra ét af de ovennævnte lande.
 

Kosovo accepterer ikke det grønne kort

Vær opmærksom på, at myndighederne i Kosovo ikke accepterer det grønne kort. Det er derfor vigtigt, at du køber en ansvarsforsikring ved grænsen, da du ellers kan risikere at blive tilbageholdt i forbindelse med et færdselsuheld.
 
Her kan du se de lande, som er med i grønkortordningen

Nyt om det grønne kort

 

EU-Kommissionen har oplyst, at fra og med den 02. august 2021 vil Montenegro & Storbritannien være en del af Multilateral Agreement (MGA).

 

Dette betyder, at fra denne dato af vil forsikringskontrol ved grænserne mellem Montenegro hhv. Storbritannien og resten af EU/EØS blive afskaffet.

 

Ligeledes vil det fra ovennævnte dato af ikke længere være nødvendigt at medbringe det grønne kort ved kørsel i Montenegro & Storbritannien, da det erstattes af nummerpladedækning som i resten af EU/EØS.

 

Ovennævnte gælder også for motorkøretøjer fra Montenegro & Storbritannien i forbindelse med deres færdsel i EU/EØS.

 

DFIM anbefaler dog, at man som bilist i en dansk indregistreret bil i Montenegro & Storbritannien medbringer det grønne kort, resten af året 2021.

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.